00 Landschap, flora, diversen
Kosmos
Messier 81 en 82
Over drie nachten verdeeld 19 uur en 50 minuten licht gevangen van deze twee sterrenstelsels in de grote beer. Dat licht heeft er 12 miljoen jaar over gedaan om ons te bereiken. Zo'n 100 miljoen jaar geleden zijn ze (in kosmische termen) vlak langs elkaar gescheerd waardoor vooral in de sigaar veel nieuw sterren zijn ontstaan en ook de grillige rood oplichtende wolken waterstof. (samengevoegd uit 360 opnamen, door verschillende kleurfilters telescoop 1.000 mm F/5.3 camera ZWO ASI 2600 mm)
- Camera: notAvailable
Reacties
Wow, dat zijn veel opnames Elbert Jan, maar het eindresultaat is ook wel heel gaaf. beiden vullen ook mooi elkaar aan in je compositie met fijne natuurlijke kleuren. Fijn ook dat je de info in de omschrijving met ons deelt. Is dit sterrenstel zo altijd te zien, of was dit een speciale "gelegenheid"?
Dankjewel! Het zijn sterrenstelsels dus die gaan nog wel een paar miljard jaar mee. In het voorjaar staan ze hoog aan de hemel, dus dat is het moment om ze te bekijken. Heel soms (1993 in M81 en 2014 in M82) wordt er een supernova gezien in de stelsels. Dat is een ster die ontploft en gedurende een paar weken 3 miljard keer helderder is dan onze zon, verder veranderd er, op de tijdschaal van mensen, niets in deze stelsels.
Mooi detailrijk beeld Elbert. Wat betreft kleurverzadiging gaat mijn smaak uit naar iets minder. Uit je beschrijving maak ik op dat je een mono 2600 hebt. Waarom die keuze boven een kleurenversie.
Dag Adri, de verzadiging is altijd een keuze, ik heb vrij veel Ha bijgeschoten en vond die in deze versie mooi uitkomen, vooral in de sigaar maar het hele beeld wordt er wel een beetje roodachtig van en de blauwe sterren in M82 komen weer minder mooi uit, keuzes keuzes! Ik heb een mono om ook optimaal met SII en OIII te kunnen fotograferen, op planetaire nevels en zo. Er is echt nog veel te verbeteren maar ben vooral blij dat het volgen met de grote MN190 van sky watcher nu goed lukt.
Ik begrijp je keuze. Je hebt met mono wat meer keuze in wat je wilt doen. RGB is dan ook snel bij te schieten met zo een gevoelige sensor. Met 1000mm is het komende tijd ook leuk prijsschieten tijdens het zogenaamde galaxy season.
Wat een prachtige opname ElbertJan.
En wat een geduld moet je hebben om dit vast te leggen heb ik het nog
niet eens over het stapelen van de foto's en nabewerken.
Toffe opname (s) dit is echt fotovakwerk.
Wauw zeg, wat een fascinerend beeld is er ontstaan. Je doorzetting, geduld en kennis heeft tot een prachtig beeld geleid. Je laat ons een stukje van het onzichtbare zien! Top gedaan!
Ik heb veel bewondering voor het werk/de tijd die je hier aan heb besteed om tot dit mooie resultaat te komen...echt fascinerend om te zien en met een informatief verhaal erbij.
groet dick.